Vegetariska recept
- Linssoppa med vitlöksyoghurt
- Trattkantarellsoppa
- Rostad paprikasoppa
- Vegetarisk wok
- Vegetarisk lasagne med halloumi
- Linsgryta
- Falafel med pitabröd
- BBQ baked beans
- Kikärtsfritters
- Majsbiffar
- Spenat och ricottarullar i tomatsås
- Grön lasagne
- Potatisbullar
- Rårakor/Rödbetsbiffar
Linssoppa med vitlöksyoghurt
- 1 gul lök
- 1 purjolök
- 1 msk matfett
- 4 potatisar
- 500 g krossade tomater
- 1 liter vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 2 dl röda linser
- 1 msk färsk eller 1 tsk torkad basilika
- salt och peppar
- 2 dl matlagningsyoghurt
- 1-2 pressade vitlöksklyftor
- 1 dl finskuren persilja
Rostad paprikasoppa
- 6 röda paprikor
- 3 klyftor vitlök
- 2 morötter
- 1 liter vatten
- ½ grönsaksbuljongtärning
- 1tsk sambal oelek
- 1 halv citron
- 1 dl nyriven parmesanost
- Ev. crème fraiche
Trattkantarellsoppa
- 1 liter färska kantareller (alt. 2 dl torkade – blötlägg i 1 timme)
- 2 msk smör
- 6 dl grönsaksbuljong
- 2 dl grädde eller mjölk
- 2 msk vetemjöl
- Salt, peppar
Vegetarisk wok med bönor
- 50 g fullkornsrisnudlar
- 400 g frysta wokgrönsaker
- 1 msk rapsolja
- 1 liten förpackning stora vita bönor, 115 g
- 1 liten förpackning kikärter, 115 g
- 2 msk ketjap manis
- salt och peppar
Sås:
- 4 msk matyoghurt, ev. låglaktos
- ½ riven vitlöksklyfta
- salt och peppar
- rivet limeskal
Koka nudlarna, spola i kallt vatten och låt rinna av. Woka grönsakerna i oljan. Blanda ner bönor och kikärter och rör ner nudlar och ketjap manis, krydda. Blanda ingredienserna till såsen och servera till.
Vetarisk lasagne med halloumi
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk rapsolja
- 1 paket färska lasagneplattor (à 200 g)
- 3 msk tomatpuré
- 800 g krossade tomater
- 1 tsk flytande honung
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 msk hackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad timjan, för 4 portioner)
- 200 g fryst bladspenat
- 2 halloumiost (à 200 g)
- 1 1/2 dl riven prästost
- salt och svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C.
Skala, dela och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuk i olja utan att de tar färg, ca 3 minuter.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, honung, buljongtärning, timjan och vatten. Koka på medelvärme utan lock ca 5 minuter. Tillsätt spenaten och låt koka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Skär halloumin i tunna skivor. Varva tomatsås, lasagneplattor, pumpakärnor och halloumi i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Börja och avsluta med tomatsås. Strö över riven ost.
Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Linsgryta
- 4 mellanstor potatis
- 1 gul lök
- 2 morötter
- 2 röd paprikor
- 2 dl röda linser
- 2 burkar krossade tomater
- 8 dl vatten
- 4 msk grönsaksfond
- 2 vitlöksklyfta
- 2 tsk olivolja
- 2 tsk socker
- färsk basilika
- salt och peppar
Så här gör du
- Skala och tärna lök, potatis och morot. Dela paprikan i bitar.
- Fräs grönsakerna i olja med finhackad vitlök. Tillsätt linser, krossade tomater, fond och vatten.
- Låt koka tills linserna och grönsakerna har lagom konsistens. Tillsätt hackad basilika och smaka av med salt, peppar och socker
Falafel med pitabröd
8 dl kokta kikärtor eller 300 gram torkade kikärter
2 klyftor vitlök
1 tsk salt
4 msk vetemjöl
4 msk hackad bladpersilja
1 gul hackad lök
3 tsk spiskummin
1/2 tsk cayennepeppar
1,5 liter vegetabilisk olja, ex. solrosolja eller majsolja
1 dl ströbröd
- Lägg torkade kikärter i blöt över natten. Koka kikärter enligt paket. Låt svalna. Eller använd kikärter från burk men skölj dem då noga i durkslag.
- Lägg kokta kalla kikärter, salt, pressad vitlök i en matberedare eller skål.
- Mixa kikärterna i matberedare eller mosa med en stavmixer samt gaffel till en deg. Justera degen genom att blanda i mjöl tills degen är tjock och går att forma till fasta bullar.
- Blanda ev. i finhackad lök, hackad bladpersilja, spiskummin, sesampasta och cayennepeppar.
- Smaka av degen med salt och ev. vitpeppar.
- Forma degen till 20-24 bollar i storlek som golfbollar, rulla i ströbröd och lägg upp på en bricka.
- Värm oljan till 180 grader. Använd en termometer under tiden du friterar så att du kan justera värmen. Eller använd helst en riktig fritös.
- Testa att fritera en liten bit falafelröra. Den ska bli brun på någon minut.
- Fritera ca 5 bullar i taget i oljan ca 3-4 minuter runt om.
- Ta upp med hålslev när de är brynta.
- Lägg på en bricka eller tallrik med lite hushållspapper att suga upp fett med.
- Servera dina falaflar. Falafel är godast nyfriterad och knaprig men också goda kalla
BBQ Baked Beans med ugnsbakad sötpotatis. 4 pers
- 4 stora sötpotatisar
- 3 dl torkade vita bönor
- 2 stora morötter
- 2 rödlökar
- 3 klyftor vitlök
- 1 röd chili
- 100 g bbq sås
- 2 burkar krossade tomater á 400 g
- 2 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk chiliflakes
- 1 kvist färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
- 1/2 limpa surdegsbröd
- 100 g ost typ cheddar eller liknande (eller veganost såklart)
- 2 dl iFraiche
- Olivolja
- Salt och peppar
Kikärtsfritters
Majsbiffar
Paprikapasta med strimlad halloumi
Spenat och ricottarullar i tomatsås
- 400 g fryst spenat
- 250 g ricotta
- Salt och peppar
- Gremolata
- 250 g färska lasagneplattor
Börja med att tina spenaten i en kastrull. Nästan allt vatten ska koka bort, det tar en stund, räkna med minst 20 minuter. Låt spenaten svalna. Rör ner
riccotta, salt, peppar och lite muskot. Dela den långa lasagneplattan en gång. Lägg de två plattorna längs med varandra så att det blir en ganska stor rektangulär platta. Bred på spenatröran. Rulla ihop till en rulltårta. Låt rullen vila under tiden som du gör såserna.
Bechamelsås
- 2 msk margarin
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl mjölk
- Salt och peppar
Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt vetemjöl. Rör med en trägaffel. Späd med mjölk, lite i taget. Låt såsen koka i 5 minuter. Salta och peppra.
Tomatsås
- 4 dl krossade tomater
- 1 klyfta pressad vitlök
- 1 tsk torkad basilika
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk socker
Blanda krossade tomater, vitlök, basilika, salt och socker i en kastrull. Låt såsen småkoka i 10 minuter.
Skär rullen i 2-3 cm breda bitar. Lägg dem med snittytan ner i en smord ugnsfast form. Häll på bechamelsåsen, mest på själva spenatrullarna. Stek i 225 grader i 20 minuter, spenatrullarna ska ha fått färg och pastan ska kännas färdig.
Grön lasagne, 6 port
- 25 lasagneplattor, eller 2 paket färsk lasagne
- 6 morötter
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk smör
- 2 burkar kr. tomater
- ½ dl tomatpuré
- 2½ dl grönsaksbuljong
- 750 g. keso
- 1 msk basilika eller oregano
- 3/4 dl vetemjöl
- 3½ dl riven ost
Fräs löken. Tillsätt tomater, puré, pressad vitlök, buljong och keso. Koka upp och låt koka i 15 minuter tills såsen tjocknar.
Red av med mjöl/vatten blandning och koka i ytterligare 5 minuter. Smaksätt med oregano.Lägg lasagneplattorna i en smord form. Varva med sås. Strö över riven ost. Gratinera i 200 C ca 40 minuter.