Vegetariska recept

  • Linssoppa med vitlöksyoghurt
  • Trattkantarellsoppa
  • Rostad paprikasoppa
     
  • Vegetarisk wok
  • Vegetarisk lasagne med halloumi
  • Linsgryta
  • Falafel med pitabröd
  • BBQ baked beans
  • Kikärtsfritters
  • Majsbiffar
  • Spenat och ricottarullar i tomatsås
  • Grön lasagne
  • Potatisbullar
  • Rårakor/Rödbetsbiffar
 
 

Linssoppa med vitlöksyoghurt

  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 1 msk matfett
  • 4 potatisar
  • 500 g krossade tomater
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  •  2 dl röda linser
  • 1 msk färsk eller 1 tsk torkad basilika
  • salt och peppar
 
Vitlökyoghurt
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 dl finskuren persilja
 
 
Skala och hacka löken. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Smält matfettet i en stor gryta. Fräs löken i matfettet tills den blir glansig. Häll på vatten, buljongtärningar och tomatkross.  Skala och tärna potatisen och lägg i soppan. Låt småkoka i 10 min. Lägg i linserna och koka ca 10 min till. Smaka av med basilika, mald peppar och salt.
Blanda ingredienserna till vitlökyoghurten. Servera soppan med en klick vitlöksyoghurt i tallriken samt ett gott bröd till.
 
 

Rostad paprikasoppa

  • 6 röda paprikor
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 1 liter vatten
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 1tsk sambal oelek
  • 1 halv citron
  • 1 dl nyriven parmesanost
  • Ev. crème fraiche
 
Sätt ugnen på 250 grader. Kärna ur paprika. Skala vitlök och morötter. Skär allt i mindre bitar. Ringla olja på en ugnsplåt. Lägg på de skurna grönsakerna. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut grönsakerna och lägg över i kastrull. Tillsätt vatten, buljong och sambal. Låt småkoka i 10 minutr. Pressa ner citronjuice. Salta.
Chips
Riv parmesan. Hetta upp en torr stekpanna. Portionera ut matskedsstora klickar. Stek sedan klickarna i 4 minuter. Dra åt sidan. När ”chipsen” har stelnat är de klara och kan serveras till soppan.
 
 

Trattkantarellsoppa

  • 1 liter färska kantareller (alt. 2 dl torkade – blötlägg i 1 timme)
  • 2 msk smör
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde eller mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • Salt, peppar
Är det färsk svamp steker man först bort vattnet. Fräs svampen i hälften av smöret.
Tillsätt lite smör och fräs ytterligare några minuter. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt buljong och grädde. Låt koka i 15 min. Salta och peppra.
 
 

Vegetarisk wok med bönor

  • 50 g fullkornsrisnudlar
  • 400 g frysta wokgrönsaker
  • 1 msk rapsolja
  • 1 liten förpackning stora vita bönor, 115 g
  • 1 liten förpackning kikärter, 115 g
  • 2 msk ketjap manis
  • salt och peppar
  •  

            Sås:

  • 4 msk matyoghurt, ev. låglaktos
  • ½ riven vitlöksklyfta
  • salt och peppar
  • rivet limeskal

Koka nudlarna, spola i kallt vatten och låt rinna av. Woka grönsakerna i oljan. Blanda ner bönor och kikärter och rör ner nudlar och ketjap manis, krydda. Blanda ingredienserna till såsen och servera till.


Vetarisk lasagne med halloumi

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rapsolja
  • 1 paket färska lasagneplattor (à 200 g)
  • 3 msk tomatpuré
  • 800 g krossade tomater
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk hackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad timjan, för 4 portioner)
  • 200 g fryst bladspenat
  • 2 halloumiost (à 200 g)
  • 1 1/2 dl riven prästost
  • salt och svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C.

 

Skala, dela och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuk i olja utan att de tar färg, ca 3 minuter.

Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, honung, buljongtärning, timjan och vatten. Koka på medelvärme utan lock ca 5 minuter. Tillsätt spenaten och låt koka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

 

Skär halloumin i tunna skivor. Varva tomatsås, lasagneplattor, pumpakärnor och halloumi i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Börja och avsluta med tomatsås. Strö över riven ost.

 

Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. 

 

Linsgryta

  • 4 mellanstor potatis
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 2 röd paprikor
  • 2 dl röda linser
  • 2 burkar krossade tomater
  • 8 dl vatten
  • 4 msk grönsaksfond
  • 2 vitlöksklyfta
  • 2 tsk olivolja
  • 2 tsk socker
  • färsk basilika
  • salt och peppar

Så här gör du

  • Skala och tärna lök, potatis och morot. Dela paprikan i bitar.
  • Fräs grönsakerna i olja med finhackad vitlök. Tillsätt linser, krossade tomater, fond och vatten.
  • Låt koka tills linserna och grönsakerna har lagom konsistens. Tillsätt hackad basilika och smaka av med salt, peppar och socker

 

Falafel med pitabröd  

8 dl kokta kikärtor eller 300 gram torkade kikärter

2 klyftor vitlök

1 tsk salt

4 msk vetemjöl 

4 msk hackad bladpersilja 

1 gul hackad lök 

3 tsk spiskummin 

1/2 tsk cayennepeppar 

1,5 liter vegetabilisk olja, ex. solrosolja eller majsolja

1 dl ströbröd

 
  1. Lägg torkade kikärter i blöt över natten. Koka kikärter enligt paket. Låt svalna. Eller använd kikärter från burk men skölj dem då noga i durkslag.
  2. Lägg kokta kalla kikärter, salt, pressad vitlök i en matberedare eller skål.
  3. Mixa kikärterna i matberedare eller mosa med en stavmixer samt gaffel till en deg. Justera degen genom att blanda i mjöl tills degen är tjock och går att forma till fasta bullar.
  4. Blanda ev. i finhackad lök, hackad bladpersilja, spiskummin, sesampasta och cayennepeppar.
  5. Smaka av degen med salt och ev. vitpeppar.
  6. Forma degen till 20-24 bollar i storlek som golfbollar, rulla i ströbröd och lägg upp på en bricka.
  7. Värm oljan till 180 grader. Använd en termometer under tiden du friterar så att du kan justera värmen. Eller använd helst en riktig fritös.
  8. Testa att fritera en liten bit falafelröra. Den ska bli brun på någon minut.
  9. Fritera ca 5 bullar i taget i oljan ca 3-4 minuter runt om.
  10. Ta upp med hålslev när de är brynta.
  11. Lägg på en bricka eller tallrik med lite hushållspapper att suga upp fett med.
  12. Servera dina falaflar. Falafel är godast nyfriterad och knaprig men också goda kalla
 
 
 
 

BBQ Baked Beans med ugnsbakad sötpotatis. 4 pers

  • 4 stora sötpotatisar
  • 3 dl torkade vita bönor
  • 2 stora morötter
  • 2 rödlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 röd chili
  • 100 g bbq sås
  • 2 burkar krossade tomater á 400 g
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 kvist färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
  • 1/2 limpa surdegsbröd
  • 100 g ost typ cheddar eller liknande (eller veganost såklart)
  • 2 dl iFraiche
  • Olivolja
  • Salt och peppar
 
Börja med att lägga bönorna i blöt kvällen innan om du använder torkade bönor. Jag rekommenderar verkligen torkade bönor, de får mkt bättre konsistens.
 
Dagen då de ska ätas så kokar du bönorna i rikligt med saltat vatten i ca 45 minuter. Hacka under tiden morötter, lök, vitlök och chili grovt och lägg i en långpanna tillsammans med de torra kryddorna och lite olivolja. Lägg in långpannan i ugnen på 180 grader och låt götta ihop sig i 20 minuter.
 
Tvätta därefter sötpotatisen och gnid in skalen med salt, peppar och olivolja. Lägg in dem i ugnen också och låt dem bakas i ca 1 timme.
 
Ta ut grönsakerna efter 20 minuter och tillsätt bbqsås, bönor, tomatkross och rosmarin. Rör och om in i ugnen med det på nytt i ca 1 timme. Om du har en varmluftsugn så är det bara att låta alla grejer stå där inne, men om du (som jag) inte har det så får du byta plats på potatisen och bönorna lite då och då. Jag lät också potatisen stå inne lite längre, kanske 1 t och 15 min. Använd en sticka och känn på den för att se om den är klar.
 
När det är ca 20 min kvar på bönorna så river du brödet i bitar, blandar med olivolja, salt och peppar och river ost över. Grädda i botten av ugnen tills gyllene. Du kan behöva lägga till lite extra vatten till bönorna om de verkar koka för torrt.
 
Smaka av bönorna med salt och peppar och servera sen potatisarna fyllda med baked beans, toppade med iFraiche och med brödkrutongerna som tillbehör. 

 

Kikärtsfritters

 
1 förp kokta kikärter (à ca 400 g)
1/2 kruka mynta
2 tsk spiskummin
1 tsk chiliflakes
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
2 msk olja
 
Couscous
4 port couscous eller annat gryn
1/2 påse salladslök (à 125 g)
1 röd paprika
1 grön paprika
 
Myntayoghurt
1/2 kruka mynta
2 dl yoghurt
salt och peppar
 
Kikärtsfritters: Skölj kikärterna och låt dem rinna av väl. Mosa hälften av dem och låt resten vara hela.
Hacka hela myntan, men spara hälften till myntayoghurten.
Värm en torr panna och rosta spiskummin och chiliflakes så att de blir aromatiska.
Blanda kryddorna, mjöl, bakpulver, ägg, mjölk, kikärter och hälften av den hackade myntan. Låt stå i kylskåp ca 10 minuter.
Forma färsen till biffar och stek dem i olja i en stekpanna på medevärme.
Couscous: Koka couscousen enligt anvisningen på förpackningen.
Ansa och strimla salladslöken. Dela, kärna ur och tärna paprikorna. Blanda couscousen, när den är färdig, med paprikan.
Myntayoghurt: Blanda resten av myntan med yoghurt. Smaka av med salt och peppar.
Servera fritters med couscous och myntayoghurt.
 
 
 

Majsbiffar 

1 burk majskorn
6 potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
1 dl vetemjöl
olja 
salt,peppar
 
Skala och tärna potatisen och häll i en kastrull med kokande,saltat vatten. Låt koka 
tills den mjuknar och slå sedan av vattnet. Hacka under tiden lök och vitlök mycket fint.
Mosa potatisen och blanda med lök,vitlök,majs,mjöl,paprikapulver,salt och peppar.
Stek på medelvärme i olja i ca 5 min på varje sida. Servera med sallad och filmjölksdressing,
eller i pita bröd med grönsaker och guacamole.
 
 
 

Paprikapasta med strimlad halloumi

4 port pasta
530 g grillad paprika (en burk)
1 dl lag från paprikaburken
1 rödlök
65 g ruccola
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 dl solrosfrön
1/2 kruka basilika
salt och peppar
150 g haricots verts
150 g halloumiost
 
Koka pastan och koka med haricots verts när det återstår ca 3 minuter av koktiden.
Låt paprikorna rinna av och spara lagen. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna.
 
Skala och hacka lök, strimla paprikorna.
Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs resten av paprikan och löken. Pressa i vitlök. Mixa paprikan med solrosfrön och basilikablad till en kräm, späd med paprikalag. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera pastan med paprikakrämen och toppa med halloumiost och sallad.
 
 
 

Spenat och ricottarullar i tomatsås

  • 400 g fryst spenat
  • 250 g ricotta
  • Salt och peppar
  • Gremolata
  • 250 g färska lasagneplattor

Börja med att tina spenaten i en kastrull. Nästan allt vatten ska koka bort, det tar en stund, räkna med minst 20 minuter. Låt spenaten svalna. Rör ner
riccotta, salt, peppar och lite muskot. Dela den långa lasagneplattan en gång. Lägg de två plattorna längs med varandra så att det blir en ganska stor rektangulär platta. Bred på spenatröran. Rulla ihop till en rulltårta. Låt rullen vila under tiden som du gör såserna.

 

Bechamelsås

  • 2 msk margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • Salt och peppar

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt vetemjöl. Rör med en trägaffel. Späd med mjölk, lite i taget. Låt såsen koka i 5 minuter. Salta och peppra.

 

Tomatsås

  • 4 dl krossade tomater
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker

Blanda krossade tomater, vitlök, basilika, salt och socker i en kastrull. Låt såsen småkoka i 10 minuter.

Skär rullen i 2-3 cm breda bitar. Lägg dem med snittytan ner i en smord ugnsfast form. Häll på bechamelsåsen, mest på själva spenatrullarna. Stek i 225 grader i 20 minuter, spenatrullarna ska ha fått färg och pastan ska kännas färdig.

 

Grön lasagne, 6 port

  • 25 lasagneplattor, eller 2 paket färsk lasagne
  • 6 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 2 burkar kr. tomater
  • ½ dl tomatpuré
  • 2½ dl grönsaksbuljong
  • 750 g. keso
  • 1 msk basilika eller oregano
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 3½ dl riven ost

Fräs löken. Tillsätt tomater, puré, pressad vitlök, buljong och keso. Koka upp och låt koka i 15 minuter tills såsen tjocknar.
Red av med mjöl/vatten blandning och koka i ytterligare 5 minuter. Smaksätt med oregano.Lägg lasagneplattorna i en smord form. Varva med sås. Strö över riven ost. Gratinera i 200 C ca 40 minuter.