Kycklingrecept
Chicken Thai
- 4 kycklingfiléer
- 2½ dl mellangrädde
- salt och peppar
Marinad:
- 1 dl olja
- 1 msk ingefära
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 2 msk stark chilisås
Skär kycklingfiléerna i strimmor. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg i köttet. Låt stå kallt ca 1 tim. Bryn köttstrimlorna så att de får lite färg. Häll på grädden. Koka ihop några minuter. Smaksätt med salt och peppar. Servera med ris.
Viltgryta på kyckling (4 port)
- 1 kyckling
- smör
- ½ dl koncentrerad vinbärssaft
- 1 dl vatten
- 2 dl créme fraiche
- 1 hönsbuljongtärning
- 5 krossade enbär
- 1 tsk timjan
- 1 msk kinesisk soja
- ev. Färsk timjan och röda vinbär
Dela kycklingen i 8 bitar. Stek dem i smör i en stekpanna ca 10 min. På varje sida.
Blanda saft,vatten,Créme fraiehe,buljongtärning. Lägg i kycklingen och låt
puttra under lock ca 10 min. Garnera ev. med färsk timjan och vinbär. Servera med
kokt potatis och grönsaker.
Olivkyckling (4 port)
- 4 kycklingfiléer,ca 500g el. kycklingdelar ca 1 kg
- smör
- 2 vitlöksklyftor
- ½ dl vitt vin
- 1½ msk kycklingfond
- 1 tsk rosmarin
- 12-16 svarta oliver,med kärna
- 4 lagerblad
- 2 tsk kinesisk soja
- 2½ dl Kleda mellangrädde
Bryn kycklingfiléerna i smör i en stekpanna eller låt kycklingdelarna steka ca 10 min, på varje sida. Skala och nacka löken. Fräs löken i smör en traktörpanna. tillsätt vin,kycklingfond,rosmarin,oliver,lagerblad,soja och grädde. Lägg i kycklingen och låt den koka ca 10 min i såsen. Servera med pasta eller ris.
Kyckling och cashewwok
- 2-3 kycklingbröst,ca 400g, tärnade
- 1 tsk färsk ingefära,hackade
- 1 vitlöksklyfta,hackad
- 1 tsk sesamolja
- 2 msk kinesisk soja
- ½ dl vegetabilisk olja
- 2½ dl cashewnötter (rosta 3 min i micron)
- 2½ dl broccolibuketter
- 1 gul lök,tunnaklyftor
- 1 röd paprika,tärnad
- 1 morot,tärnad
- 1 dl bambuskott,strimlade
- 2 tsk majsena el. potatismjöl
- 2½ dl kall kycklingbuljong
- salt, vitpeppar
Lägg den tärnade kycklingen i en skål. Krydda med ingefära,vitlök,olja och 1 msk soja. Bryn kycklingbitarna under omrörning, ca 2 min. Ta upp och låt rinna av påhushållspapper. Fräs broccoli,lök,paprika och morot under omrörning i 3 min. Tillsätt kycklingen och bambuskott och fräs i 1-2 min. Blanda mjölet med buljongen och häll det i woken tllsammans med resten av sojan. Rör om såsen,sjud upp och låt tjockna. Tillsätt casnewnötterna och smaka av med salt och peppar. Servera med ris.
Wokad kyckling med curry och kokosmjölk
- 500g kycklingfilé
- 1 röd paprika
- 200g färska championer
- 150g sockerärter
- 2 msk olja
- 1-2 tsk curry
- 1 burk kokosmjölk
- 1 lime
Skär kycklingfiléerna i 2cm breda strimlor. Kärna ur paprikan och skär den i tärningar. Skiva champinjonerna och skär sockerärtorna i sneda bitar. Hetta upp woken. Lägg i svampen och fräs dom i 2 minuter under omrörning. Tillsätt paprika och sockerärtorna. Fräs i 1 minut. Ta upp grönsakerna
Stek kycklingköttet i omgångar ett par minuter. Lägg i allt köttet och strö på curryn. Häll på kokosmjölk och koka grytan i 5 minuter. Smaka av med limesaft,salt och peppar.Ser vera med kokt ris.
Baconlindade kycklingfiléer
- 500 g kycklingfilé
- 100 g fetaost
- 2 msk mango chutney
- 150 g bacon
- Potatisklyftor
- Crème fracihe med mango chutney
Skär ett snitt i kycklingfiléerna. Fyll dem med fetaost och mango chutney. Snurra ett bacon runt varje filé. Fäst med tandpetare. Stek kycklingen i fettet från baconet. Salta och peppra. Lägg filéerna i en ugnssäker form. Stek dem i 15 minuter i 225 grader. Servera med klyftpotatis och mango Chutneysåsen.
Kycklingbullar med mustig tomatsås
- 70 g bacon i bitar
- 75 g finhackad gul lök
- 2 klyftor vitlök, pressade
- 400 g kycklingfilé
- 2 msk persilja, finhackad
- 2 msk kapris
- salt
- 2 msk olivolja
- 50 g finhackad gul lök
- 5 dl krossade tomater
- 2 tsk fransk senap
- 2 msk kaffegrädde
- 10 st kryddpepparkorn
- 3 st lagerblad
- 1 tsk socker
- 0,5 salt
Hemgrillad kyckling
Rosmarinkyckling med grillad paprika och fetaoströra
- 500 g kycklingfilé
- ½ burk grillad paprika
- 1 rödlök
- 1 pkt fetaost
- 1 zucchini
Citronpasta med kyckling
- 1 citron
- 1 ask körsbärstomater
- 1 dl pumpakärnor
- 280 g. papardelle-pasta – gärna färsk
- 1 grillad kyckling/ kycklingtärningar
- 1 kruka basilika
Italienska kycklingbullar
- 1 vitlöksklyfta
- ½ dl färsk basilika
- 4 soltorkade tomater
- 500 g kycklingfärs
- ½ dl grädde
- ½ dl parmesanost
- salt och svartpeppar
- 1 ptk halloumi
- 2 tsk olivolja
- 4 tomater
- 50 g ruccolasallad
- 2 msk blandade frön, t ex solros, sesam och pumpa
Maroccanska kycklingspett
- 4 kycklingfiléer
- 2 dl matlagningsyougurt
- 1 tsk salt
- 1 krm av kanel, kardemumma, spiskummin och cayennepeppar
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 4 dl couscous
- 4 dl äpplejuice
- 50 g mandelspån
- 2 msk smör
- 50 g aprikoser
- Grillade grönsaker (paprika, lök, zuchini, majs mm)