Kycklingrecept

Chicken Thai 

  • 4 kycklingfiléer
  • 2½ dl mellangrädde
  • salt och peppar

Marinad:

  • 1 dl olja
  • 1 msk ingefära
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk stark chilisås 

Skär kycklingfiléerna i strimmor. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg i köttet. Låt stå kallt ca 1 tim. Bryn köttstrimlorna så att de får lite färg. Häll på grädden. Koka ihop några minuter. Smaksätt med salt och peppar. Servera med ris.

 

Viltgryta på kyckling  (4 port)

  • 1 kyckling
  • smör
  • ½ dl koncentrerad vinbärssaft
  • 1 dl vatten 
  • 2 dl créme fraiche
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 5 krossade enbär
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk kinesisk soja
  • ev. Färsk timjan och röda vinbär

Dela kycklingen i 8 bitar. Stek dem i smör i en stekpanna ca 10 min. På varje sida.

Blanda saft,vatten,Créme fraiehe,buljongtärning. Lägg i kycklingen och låt

puttra under lock ca 10 min. Garnera ev. med färsk timjan och vinbär. Servera med

kokt potatis och grönsaker.

 

 

Olivkyckling  (4 port)

  • 4 kycklingfiléer,ca 500g el. kycklingdelar ca 1 kg 
  • smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl vitt vin
  • 1½ msk kycklingfond
  • 1 tsk rosmarin
  • 12-16 svarta oliver,med kärna
  • 4 lagerblad
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 2½ dl Kleda mellangrädde

 

Bryn kycklingfiléerna i smör i en stekpanna eller låt kycklingdelarna steka ca 10 min, på varje sida. Skala och nacka löken. Fräs löken i smör en traktörpanna. tillsätt vin,kycklingfond,rosmarin,oliver,lagerblad,soja och grädde. Lägg i kycklingen och låt den koka ca 10 min i såsen. Servera med pasta eller ris.

 

 

Kyckling och cashewwok 

  • 2-3 kycklingbröst,ca 400g, tärnade
  • 1 tsk färsk ingefära,hackade
  • 1 vitlöksklyfta,hackad
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk kinesisk soja
  • ½ dl vegetabilisk olja
  • 2½ dl cashewnötter (rosta 3 min i micron)
  • 2½ dl broccolibuketter
  • 1 gul lök,tunnaklyftor
  • 1 röd paprika,tärnad
  • 1 morot,tärnad
  • 1 dl bambuskott,strimlade
  • 2 tsk majsena el. potatismjöl
  • 2½ dl kall kycklingbuljong
  • salt, vitpeppar

Lägg den tärnade kycklingen i en skål. Krydda med ingefära,vitlök,olja och 1 msk soja. Bryn kycklingbitarna under omrörning, ca 2 min. Ta upp och låt rinna av påhushållspapper. Fräs broccoli,lök,paprika och morot under omrörning i 3 min. Tillsätt kycklingen och bambuskott och fräs i 1-2 min. Blanda mjölet med buljongen och häll det i woken tllsammans med resten av sojan. Rör om såsen,sjud upp och låt tjockna. Tillsätt casnewnötterna och smaka av med salt och peppar. Servera med ris.

 
 
 

Wokad kyckling med curry och kokosmjölk 

  • 500g  kycklingfilé
  • 1 röd paprika
  • 200g  färska championer
  • 150g  sockerärter
  • 2 msk olja
  • 1-2 tsk curry
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 lime

Skär kycklingfiléerna i 2cm breda strimlor. Kärna ur paprikan och skär den i tärningar. Skiva champinjonerna och skär sockerärtorna i sneda bitar. Hetta upp woken. Lägg i svampen och fräs dom i 2 minuter under omrörning. Tillsätt paprika och sockerärtorna. Fräs i 1 minut. Ta upp grönsakerna

 

Stek kycklingköttet i omgångar ett par minuter. Lägg i allt köttet och strö på curryn. Häll på kokosmjölk och koka grytan i 5 minuter. Smaka av med limesaft,salt och peppar.Ser vera med kokt ris.

 

Baconlindade kycklingfiléer

  • 500 g kycklingfilé
  • 100 g fetaost
  • 2 msk mango chutney
  • 150 g bacon
  • Potatisklyftor
  • Crème fracihe med mango chutney

Skär ett snitt i kycklingfiléerna. Fyll dem med fetaost och mango chutney. Snurra ett bacon runt varje filé. Fäst med tandpetare. Stek kycklingen i fettet från baconet. Salta och peppra. Lägg filéerna i en ugnssäker form. Stek dem i 15 minuter i 225 grader. Servera med klyftpotatis och mango Chutneysåsen.

 
 
 

Kycklingbullar med mustig tomatsås

  • 70 g bacon i bitar
  • 75 g finhackad gul lök
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 400 g kycklingfilé
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 2 msk kapris
  • salt
  • 2 msk olivolja
 
Fräs bacon, lök och vitlök i sitt eget fett i en stekpanna. Blanda baconblandningen, kycklingfilé persilja, kapris och salt i en matberedare.
Kör alltsammans i några sekunder. Forma till ca 12 ganska stora b7ullar. Stek dem i hälften av oljan.
 
Tomatsås:
  • 50 g finhackad gul lök
  • 5 dl krossade tomater
  • 2 tsk fransk senap
  • 2 msk kaffegrädde
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 3 st lagerblad
  • 1 tsk socker
  • 0,5 salt
 
Fräs löken i resten av oljan i en kastrull. Tillsätt tomater, senap, kaffegrädde, kryddpepparkorn, lagerblad, socker och salt. Låt såsen koka i 10 minuter. Servera med potatisklyftor
 
 
 

Hemgrillad kyckling

Salt, paprikapulver, socker, lök, rosmarin, svartpeppar, rapsolja, vitlök, spiskummin      

 

 

Rosmarinkyckling med grillad paprika och fetaoströra

  • 500 g kycklingfilé
  • ½ burk grillad paprika
  • 1 rödlök
  • 1 pkt fetaost
  • 1 zucchini
 
Sätt ugnen på 225 grader. Bryn kycklingen i lite olja för att få lite färg och stekyta. Krydda med salt och peppar. Lägg sedan över kycklingen i en smord form och strö över rosmarin och ringla över lite olja. Stek mitt i ugnen ca 20 minuter. Koka ris.
 
Dela en zucchini på längden och skär den i halvmånar. Skala och klyfta en rödlök. Fräs grönsakerna tillsammans med olja så de blir mjuka. Lägg upp i en skål och ringla över balsamico och lite salt.
 
Finhacka den grillade paprikan och blanda tillsammans med fetaosten. Späd gärna med spadet från paprikan. Mosa med en gaffel till en röra. Salta och peppra.
 
Skär kycklingfilén i skivor lite på snedden innan servering. Servera med ris och grönsaker.
 
 
 

Citronpasta med kyckling

  • 1 citron
  • 1 ask körsbärstomater
  • 1 dl pumpakärnor
  • 280 g. papardelle-pasta – gärna färsk
  • 1 grillad kyckling/ kycklingtärningar
  • 1 kruka basilika
 
Riv citronen och press ut 1 msk citronsaft. Sköl och halvera tomaterna. Pressa ut tomatkärnorna i citronsaften. Tillsätt citronskal. 2 msk olja ½ tsk salt och 1 krm peppar. Rosta pumpakärnor gyllenbruna med ½ tsk flingsalt i ½ tsk olja i en het stekpanna 2-3 minuter.
 
Koka pastan. Värm kycklingen i en stekpanna. Häll i citron och tomatblandningen i pannan och låt allt bli varmt. Smaka av med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Blanda alla ingredienserna och servera.
 
 

Italienska kycklingbullar

  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl färsk basilika
  • 4 soltorkade tomater
  • 500 g kycklingfärs
  • ½ dl grädde
  • ½ dl parmesanost
  • salt och svartpeppar
     
  • 1 ptk halloumi
  • 2 tsk olivolja
  • 4 tomater
  • 50 g ruccolasallad
  • 2 msk blandade frön, t ex solros, sesam och pumpa
 
Gör så här:
 
Hacka vitlöken, basilkan och de soltorkade tomaterna. Blanda kycklingfärsen med vitlök, basilika, soltorkade tomater, grädde och parmesanost. Smaka av med salt och peppar. Forma färsen till bollar. Hetta upp en stekpanna med smör och steck kycklingbullarna på medelvärme tills de fått färg och är genomstekta.
 
Skär halloumiosten i skovor. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek halloumin ca 1 minut per sida. Skär tomaterna i bitar och blanda med ruccolan. Fördela tomatsalladen på fyra tallrikar och lägg halloumin över. Fördela kycklinbullarna på tallrikarna och toppa med frön.
 
 

Maroccanska kycklingspett

  • 4 kycklingfiléer
  • 2 dl matlagningsyougurt
  • 1 tsk salt
  • 1 krm av kanel, kardemumma, spiskummin och cayennepeppar
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 4 dl couscous
  • 4 dl äpplejuice
  • 50 g mandelspån
  • 2 msk smör
  • 50 g aprikoser
  • Grillade grönsaker (paprika, lök, zuchini, majs mm)
 
Dela kycklingfiléerna på längden till smala remsor. Blanda youghurt, salt, kryddor och vitlök i en skål. Rör ner kycklingen. Marinera ca 2 tim.
 
Koka upp äppeljuice och tillsätt couscous. Lägg på locket, ta kastrullen från plattan och låt grynen svälla i 6 min. Rosta mandelspånen i torr stekpanna ca 1 min. Rör ner smör, mandel och hackade aprikoser. Trä upp kycklingen på blötlagda spett. Grilla.
 
 
 

Kycklingrecept

Kyckling i vin

Ingredienser 1-½ kg kyckling 1 dl mjöl ½ tsk salt 2 msk olja 1 lök 1-2 vitlöksklyftor 1 medelstor morot ½ dl hackad persilja ½ tsk basilika 400 g krossade tomater 1 dl matl vin 1 krm svartpeppar 1 tsk salt   Gör så här: Stycka kycklingen. Skölj och torka...

Flygande jacop

Ingredienser: 1 grillad kyckling kokt ris 2-3 bananer Bacon 3  dl vispgrädde 2  msk chilisås salta nötter   Gör så här: Bred ut riset i en form. Lägg kycklingen och bacon i små bitar ovan på. Skiva och lägg över bananerna. Vispa grädden och blanda i chilisåsen. Bred det...