Köttrecept
- Grillad fläskfile med pestopotatis
- Penne med strimlad fläskfile i gräddsås
- Kreolsk gryta
- Fläskfile med tomat och fetaost
- Thailändsk fläskfile
- Lingongryta
- Strimlad skinka i pastasallad med mozarella
- Julskinka i varm pastasallad
- Biff teriyaki
- Boeuf Bourguignon
- Gryta på oxbringa
- Stek med potatisgratäng
- Biff i sås
- Kinesisk köttgryta
- Lövbiff med chilicheese och tabbouleh
- Kassler med annanas
- Pasta med kasslersås
- Vilktskavsgryta med rårörda lingon
- Viltskavsgryta med äpple
- Vilktskav i pitabröd
- Lammkotletter med krämig potatiskgratäng
Grillad fläskfile med pestopotatis
- 6 potatisar
- 600 g. fläskfilé
- Kidneybönor
- Coctailtomater
- Ruccolasallad
- Pesto
Koka potatisen och låt den svalan. Bryn fläskfilén och stek sedan klart den i ugnen på 225 grader med hjälp av stektermometer (70 grader). Tärna potatisen och blanda med kidneybönor, grönsaker och pesto.
Penne med strimlad fläskfilé
- Pesto
- 500 g Penne rigate
- 250 g fläskfilé
- 200 g champinjoner
- 1 tsk sambal oelek
- 2 vitlöksklyftor
- 1 kruka basilika
- 2 msk olivolja
- 2 dl grädde
- 1 dl oxfond
- ½ dl rött vin
- ½ dl riven parmesan
Koka pastan, men ta upp den några minuter innan hela koktiden. Strimla fläskfilén, skiva champinjonerna, hacka vitlöken och basilikan. Stek fläskfilén och champinjonerna. Hetta upp olivoljan i en såskastrull och fräs ihop vitlök, sambal oelek och basilika. Häll rödvinet, fonden och grädden i såskastrullen och låt allt koka ihop på svag värme. Lägg i pastan och låt den koka klart i såsen.
Biff teriyaki
- 400 gr strimlat nötkött
- 1 gul lök
- 2morötter
- 250 g färsk broccoli
- 1 msk smör
- ½ tsk salt
- ¾ dl teriyakisås
- 2msk soja
- 1 tsk sambal oelek
- 2 ½ dl kelda mellangrädde
Skiva lök och morötter. Dela broccolin i små buketter och strimla de späda stjälkarna. Bryn köttet i smör och salta. Ta upp köttet och fräs grönsakerna. Lägg tillbaka köttet och häll på teriyakisås, soja, sambal oelek och grädde. Låt allt koka några minuter. Servera med ris
Boeuf Bourguignon
- 400 g grytbitar av nötkött
- 3 dl rött matlagningsvin
- 3 morötter
- 200 g champinjoner
- 200 g charlottenlök
- 100 g bacon
- 5 klyftor vitlök
- 1 msk olja
- 1 msk soja
- 1 köttbuljongtärning
- 2 msk tomatpuré
- 2 tsk råsocker
- Färsk timjan
- Potatis
Bryn köttet i olja och lägg över bitarna i en tjockbottnad gryta. Bryn svamp, lök och bacon i omgångar och lägg över i grytan. Tillsätt matlagningsvin, buljong, soja, tomatpuré och råsocker.
Låt grytan få ett uppkok och sänk sedan värmen. Låt småkoka under lock på svag värme (ca 1 timme). Smaka av med timjan, salt och peppar. Servera med potatis.
Gryta på oxbringa - långkok
- 500 g kassler
- 3 morötter
- 2 palsternackor
- 100 g rotselleri
- 600 g oxbringa
- 1 gul lök
- 4 dl grädde
- 8 dl vatten
- 2 msk rönnbärsgelé
- 2 msk dijonsenap
- 2 vitlöksklyftor
- 1 buljongtärning, kalv
- 10 st enbär
- 3 st lagerblad
- 1 msk olja
- 2 msk maizena
- 4 dl matkorn
Hacka ner lök och vitlök fint. Putsa och tärna köttet och hälften av rotsellerin i 1x1x1 cm tärningar ochg bryn på detta i olja. Häll på 6 dl vatten, enbären, lagerbladen och låt detta kika försiktigt under lock i 2-3 timmar eller tills köttet är mört.
Hacka ner hälften av morötterna, palsternacka och rotsellerin i små tärningar. Häll på grädden och rönnbärsgelén och koka upp igen.
Häll nu i resten av grönsakerna och låt de koka med i ca 5 minuter, de ska fortfarande vara krispiga.
Smaka av med dijonsenap och salt. Red av grytan med lite maizena.
Servera med ris, potatis eller matkorn.
Kassler med ananasgratäng
- 500 g kassler
- ½ purjolök
- 3 dl ris
- 1 tsk salt
- 1 burk ananas i bitar
- 3 dl vispgrädde
- 1 krm ingefära
- 1 msk senap
Sätt ugnen på 225 grader. Strimla purjolöken, varva den och riset i en ugnsäker form. Strö över salt. Häll på vattnet. Täck med folie. Koga i ugn i 30 min. Skär kasslern i skovor. Låt ananasen rinna av. Blanda grädden med ananas, ingefära och senap. Tag ut riset. Höj värmen till 275 grader. Lägg kasslern på riset. Häll över gräddblandningen. Gratinera i ugn ca 15 min.
Pasta med kasslersås
- 500g bandspagetti
- 500g kassler i små tärningar
- 1 strimlad purjolök
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 röd paprika i små tärningar
- 2 dl frysta ärtor
- 1½ tsk dragon
- 1 msk tomatpuré
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl riven ost
- 1 dl kaffe grädde
- 1 dl mjölk
Koka och skölj spagettin,lägg den i en smord,ungsfast form. Fräs kasslerbitarna i smör,tillsätt purjolök,vitlök och paprika. Låt allt puttra tills purjolöken är mjuk. Lägg i ärtor,dragon,tomatpuré och grädde. Låt det puttra i 5 min. Smaka av med salt och peppar.
Renskavsgryta med smak av äpple
- 240 g renskav
- 1 msk margarin
- Salt och peppar
- 200 g purjolök i tunna skivor
- 300 g morötter i slantar
- 1 dl kaffegrädde
- 1 dl mellanmjölk
- Viltkrydda, salt och peppar
- 1 msk äppelgelé
- ris
Lägg det frysta renskavet i det upphettade margarinet. Skrapa med en gaffel så att allt blir brynt. Salta och peppra. Tillsätt purjolök och morötter och låt dem fräsa med i någon minut. Rör i kaffegrädde, mjölk, biltkrydda, salt, peppar och gelé. Låt grytan småputtra i några minuter. Servera med ris och sallad.
Viltskavsgryta m. rårörda lingon
- 480 g viltskav
- 3 dl grädde
- 2 röda lökar
- Salt, peppar, viltkrydda
- Ev. maizena
- 225 g lingon
- 1 tsk socker
Tina viltfärsen. Bryn löken och stek därefter viltskaven. Rör samman skav och lök. Rör ned grädden. Salta och krydda. Låt sjuda ihop. Tillsätt en redning av vatten och mjöl eller maizena om du vill ha en tjockare konsistens. Servera med rårörda lingon och potatis, ris eller kamutvetekorn.
Lammkotletter med krämig potatisgratäng
- 400 g lammkotlett
- Rosmarin
- Salt och peppar
Gratäng
- 1 msk margarin
- 300 g purjolök
- 800 g potatis
- 6 dl mjölk
- 2 dl kaffegrädde
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk salt
- Peppar
Gnid in kotletterna med finhackad rosmarin, salt och peppar. Stek dem i 3-4 minuter på varje sida.
Skär purjolöken i tunna skivor. Fräs dem i margarin i en gryta. Tillsätt skivad potatis, mjölk, grädde, finhackade vitlöksklyftor, salt och peppar. Koka i ca 15 minuter. Häll upp potatisblandningen i en smord form och grädda i 225 grader i 30-40 minuter.
Kreolsk gryta (10-12 port)
- 1 kg fläskfile
- 300g kabanoskerv
- 5 dl vispgrädde
- 2 hönsbuljongtärningar
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl mjölk
- ½-1 tsk salt
- 1 tsk grovmandel svartpeppar
- 2 tsk mejram
- 1 röd papprika
- 300g saltgurka
- 200g svarta oliver utan kärnor
- 1 burk syltlök ä 275g.
Skär grisköttet i 1-2cm tjocka skivor. Skär korvarna i 2cm långa bitar. Skär korven i små bitar, bryn och lägg över i en stor gryta. Bryn köttbitarna i korvfettet och lägg över i grytan.
Tillsätt grädden,smeta ner buljongtärningarna. Vispa ut mjölet i mjölken. Rör ner den.
Koka upp under omrörning. Sänk värmen,krydda.
Låt grytan sjuda i 10 min.
Strimla paprika,rör ner och sjuda i några min. Hacka gurkan. Tillsätt den,oliverna samt syltlöken med spad. värm en kort stund.
Fläskfilé med tomat & fetaost
- 600g fläskfilé
- salt,peppar
- 75g fetaost
- 5 soltorkade tomater i olja
- ½ dl örtkryddaor (basilika,timjan,oregano,persilja)
- 1 lök
- 1 morot
- 1 köttbuljongtärning
- 2 dl vatten
- 2-3 dl grädde
- mört maizena
- klyftpotatis
- sallad.
Putsa fläskfilén och skär ett djupt snitt längs hela filén. Krydda med salt och peppar.
Krydda med salt och peppar. Hacka fetaosten,de soltorkade tomterna och örtkryddorna.
Fyll filén med blandningen. Rulla och fäst ihop filén med tandpetare eller bind ihop den.
Salta och peppra. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna.
Lägg ner den i en ungssäker form.
Skiva löken och skär moroten i slantar. Lägg i formen. Smula ner köttbuljongstärningen
och häll på vatten. Stek i 200 grader ca 20 min. Sila från buljongen i en kastrull,
tillsätt grädde och låt puttra ett par min. Smaka ev. av med mer kryddor.
Red med mörk maizena. Servera köttet i skivor med sås,klyftpotatis och sallad.
Thailänsk fläskfilé
- 500g fläskfilé
- 2-3 purjolökar
- 2-3 vitlöksklyftor
- ½-1 tsk sambal olek
- smör
- 1 tsk salt
- 1 krrm svartpeppar
- 1 msk färsk ingefära el 1 tsk malen
- 1 köttbuljongtärning
- 2 dl kokos mjölk
- 2 dl matl. yoghurt
Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Skölj och skär purjolökerna i sneda skivor. Skala och
skiva vitlöken. Stek köttet i smör ca 3 min\ sida. Salta och peppra. Fräs grönsakerna i smör
i en traktörpanna några min. Smaksätt med sambal olek,ingefära (riven) och smula
ner tärningen. Häll i kokosmjölk och yoghurt. Lägg i köttet och låt grytan koka upp.
Smaksätt med salt. Servera därut med kokt ris.
Lingongryta
- smör
- 500g färsk skinka el. bog
- 2½ dl Kelda matl. grädde
- 1 msk vetemjöl
- 1 köttbuljongtärning
- 1 msk kinesisk soja
- ½ dl lingon sylt
Skär köttet i tunna strimlor. Vispa ihop grädde,mjöl,buljongtärning,soja och lingonsylt i en gryta. Låt koka upp under vispning. Bryn köttet i orör i en stekpanna och lägg över i grytan. Låt köttet koka i såsen ca 20 min. Strö över persilja och ev. lingon. Servera med lättkokta rotsaker och potatis.
Julskinka i varm pastasallad
- 8-12 julens överblivna revbensspjäll
- 280g pasta penne
- 1 rödlök
- 5 dl blandad grönskassallad
- 1 msk basilika
- ½ dl olivolja
- 1 msk rödvinsvinäger
- soltorkade tomater
- salt,peppar
- 100g fetaost
Koka pastan,skölj väl. Hacka lök,tomater och skär julskinkan\revbensspjällen i lagom bitar. Fräs allt i en gryta,krydda och häll i pastan. Smula över fetaosten.
Biff-i-sås (4 port)
- 500g lövbiff
- 2 dl vispgrädde (ej matl.)
- 2 msk senap
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. Skär lövbiffen i strimlor. Lägg den i en smord ungsfast form.
Blanda grädde,senap,salt och peppar. Häll blandningen över lövbiffen. Stek i ugn
ca 25 min. Servera med ris och en sallad.
Kinesisk köttgryta
- 800g fläskgrytbitar
- 3 msk smör
- 1 msk honung
- 2½ dl buljong
- 3 msk kinesisk soja
- 1 krossad vitlöksklyfta
- 1 tsk paprikapulver
- ½ dl vit eller rött vin
- ½ dl skållad sötmandel
Saffransris:
- 2½ dl ris
- ½ tsk salt
- 5-6 dl vatten
- 1 pkt saffran
- 1 msk smör
Skiva köttbitarna. Hetta upp matfettet och låt honungen smälta in. Bryn köttet i detta.
Lägg över köttet i en gryta. Koka ur stekpannan med buljongen och häll
skyn över köttet. Krydda med soja,vitlök och paprika. Tillsätt vinet och låt köttet
småputtra under lock på svag värme ca 30 min. Koka riset i 18 min.
Rör ut finstött saffran i matfettet och vänd ner saffransmöret i det färdiga riset med
luftiga tag med gaffel. Grovstrimlad mandeln och rosta den lätt i micron.
Strö över mandeln över grytan.