Köttfärsrecept
- Hamburgare med picklad rödlök
- Grillade nötfärsbiffar
- Gittes köttfärsgratäng
- Tacopaj
- Färsbiffar med ungsrostade grönsaker
- Mjukostfyllda biffar
- Pannbiff
- Köttbullar och makaroner
- Köttfärslimpa
- Spagetti och köttfärssås
- Spagettigratäng
- Potatissoppa med lammfrikadeller
- Lammfärsbiffar med tatziki
- Moussaka
- Älgfärsbiffar
Grillade köttfärsspett med aprikoser
- 400g nötfärs
- ½ gul lök skalas och hackas
- 6 torkade aprikoser, hackas
- 2 vitlöksklyftor pressas
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- ½ tsk rivet citronskal
- ½ tsk stött eller mald koriander
- ½ tsk gurkmeja
- 1 dl mjölk
Sås
- 3 dl gräddfil
- ½ dl mango chutney
- Salt och peppar
Gör så här:
Blanda och låt stå och dra en stund i kylen. Forma runt spett eller som kebaber (enklast). Grilla 10-15 min (Ugn 200 grader).
Servera med sallad och ris.
Tacopaj
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 75 g smör eller margarin
- 2 msk vatten
- 1 gul lök
- 150 g champinjoner
- 1 msk smör eller margarin
- 400 g köttfärs
- Tacokrydda
- 1 burk krossade tomater
- ½ dl chilisås
- 1 pkt djupfrysta grönsaker (ärtor, majs och paprika 250 g)
Pensling: ägg
Gör så här:
Hacka samman de båda mjölsorterna med matfettet i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåpet medan köttfärsröran görs. Skala och finhacka löken. Skölj, ansa och skiva champinjonerna. Fräs lök och champinjoner i matfettet i en stekpanna. Tillsätt köttfärsen och låt fräsa med tills den blivit smulig och börjar få färg. Krydda med salt, peppar och oregano. Häll över tomatkross och tillsätt chilisåsen. Låt puttra i ca 5 min. Blanda i grönsaksblandningen. Häll röran i en ugnssäker form.
Kavla ut degen mellan två ark plastfilm lägg deglocket över köttfärsröran. Pensla locket med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader, ca 15 minuter.
Färsbiffar med ungsbakade grönsaker
500g nötfärs
1 ägg
½ dl créme fraiche
1 msk flytande kalvbuljong
1 vitlöksklyfta
2 msk ketchup
1 tsk rosmarin
1 tsk salt
1-½ tsk svartpeppar
50g fetaost
4 msk olivolja
1 dl vatten
1 squash
1 paprika
2 morötter
2 rödlökar
4 bakpotatisar
1 tsk chilipeppar
1 tsk grovsalt
3 dl grönsaksbuljong
Blanda nötfärs,ägg,créme fraiche,buljong,pressad vitlök,ketchup,rosmarin,
salt och peppar till en smet. Smula och rör i fetaosten. Forma små biffar och stek i
hälften av olivoljan ca 3 min på varje sida. Slå på 1 dl vatten. Låt biffarna puttra några min.
Skär alla grönsaker i bitar. Behåll skalet på potatisen och klyfta den. Lägg grönsakerna
i en långpanna. Ringla över olja och krydda. Ställ i ugnen 225 grader ca 30 min.
Häll över buljongen. Låt den koka in i ca 10 min.
Vitbiffar med lingonsås (4 port)
400g nöt-eller lammfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
5 krossade enbär
1 tsk timjan
1 dl gräddfil
2 msk finhackad el. riven lök
smör
2½ dl Kelda gräddsås
½ dl rårörda lingon ev. färsk timjan
Blanda färsen med ägg,salt, peppar, enbär,timjan,gräddfil och lök. Forma til 8 små
biffar. Stek dem i smör i en stor stekpanna 4-5 min på varje sida. Häll i gräddsåsen
och kröka i lingonen. Låt det koka någon minut. Strö ev. över lite färsk timjan.
Servera biffarna med kokt potatis och grönsker.
Färskaka med spagetti (4 port)
200g spagetti
vatten,salt
en klick smör
1 dl riven ost
Köttfärsröran:
300g köttfärs
salt,vittpeppar
timjan,mejram
1 ägg
2½ dl grädde
Garnering:
3-4 tomater
riven ost
persilja
Koka spagettin,låt den rinna av och blanda den med en klick smör och riven ost.
Bred ut ostspagettin i en smord eldfast form. Rör ut köttfärsen till en lös
smet med kryddor,ägg och grädde. Bred ut den ovanpå spagettin och sätt in
formen i ugnen i ca 10 min på 225 grader. Lägg på tomatskivor. Strö ev.
över lite riven ost och grädde tills färsen är väl genomstekt ca 10 min.
Garnera med persilja.
Mjukostfyllda järpar (4 port)
- 500g nötfärs
- 1 ägg
- ½ dl vatten
- 1 msk fransk senap
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 burk Chatena grönpeppar\vitlöksost
- 2 dl köttbuljong
Blanda samman färs,ägg,vatten,senap,salt och peppar till en smet. Dela den i
åtta bitar. Fyll varje järpe med en klick mjukost. Stek i smör och vänd försiktigt.
Koka upp 2 dl köttbuljong och använd som sås. Serveras med kokt potatis.
Gittes köttfärsgratäng
- 500g köttfärs
- 2 gul lökar
- potatis
- riven ost
- salt,peppar,köttfärskrydda,texmex
- ev. paprika och majs
- 3 dl köttbuljong
Stek lök och köttfärs. Krydda efter behag,ta ev. i lite ketchup och thaisås.
Skala och skiva potatisen och lägg drygt hälften i en smord ugnsfast form.
Lägg på färsblandningen och sedan resten av potatisen. Häll över buljongen och strö över
riven ost. Ställ in i ugnen 225 grader ca 45 min.
Älgfärsbiffar med gräddsås
Mandelpotatis eller annan mjölig potatis att ungsrosta
- 500 g älgfärs
- 2 dl vispgrädde
- 0,5 dl ströbröd
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- nymalen peppar
- 1 st gul lök
- 3 st enbär
SÅS
- 2-3 st schalottenlökar
- 1 msk smör
- 2 dl vilt- eller köttfond, helst hemkokt
- 3 msk sherry
- 3 dl vispgrädde
- 4 msk messmör, ca
- 2 msk lingon, rårörda
- 2 tsk fransk senap
- 2 msk japansk soja
- salt, peppar
Sätt ugnen på 200 grader. och gör i ordning klyftpotatis.
Sås
Skala och finhacka schalottenlökarna.
Fräs dem i smöret i en kastrull.
Häll i fond, sherry och grädde och låt allt koka upp under omrörning.
Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen långsamt koka ner till önskad konsistens.
Rör om då och då.
Smaka eventuellt av med salt och peppar.
Biffar
Rör ihop ströbröd och grädde - låt svälla i 10 minuter. Rör ner färs, ägg, salt och peppar till en slät smet.
Skala och riv löken (elle ta lökpulver). Mortla enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna.
Blanda smeten ordentligt och forma den till 8 små eller 4 stora pannbiffar.
Bryn biffarna tills de fått fin färg och låt dem koka klart i såsen, 5–7 minuter
Vid servering
Servera biffarna tillsammans med såsen, ugnsbakad mandelpotatis och rårörda lingon.
Moussaka, 4 port
- 2 auberginer
- 1 zucchini
- 1 gul lök
- 2 vitlökklyftor
- 400 g nötfärs
- 2 msk olivolja
- salt och peppar
- 1 msk tomatpuré
- 2 burkar krossade tomater
- 1 tsk oregano
- 3 dl mjölk
- 2 msk maizena
- 100 g riven ost
- 1 äggula
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva aubergine och zucchini. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek färsen i hälften av oljan i en stekpanna. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Tillsätt lök, vitlök och tomatpuré. Stek i ca 3 minuter.
Häll på krossade tomater och oregano. Låt småputtra under lock ca 5 minuter. Vispa ihop mjölk och majssärkelse i en kastrull. Koka upp under omrörning till en tjock sås. Ta gastrullen av värmen och rör ner riven ost och äggula. Krydda med salt och peppar. Stek auberginen i resten av oljan i en stekpanna. Varva aubergine, zuchini och köttfärssås i en ugnssäker form. Häll över ostsåsen. Grädda moussakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter, varav sista 5 minuterna med grillvärme.
Potatis och grönsakssoppa med lammfrikadeller, 4 port
Frikadeller
- 400 g lammfärs
- 2 msk hackad persilja
- 1 msk hackad timjan
- 1 vitlöksklyfta
- 2 äggulor
- Salt, peppar
- 1 liter grönsaksbuljong
Soppan
- 500 g potatis
- ½ purjolök
- 1 litet blomkålshuvud
- 2 msk smör
- 2 dl grädde 8 dl grönsaksbuljong (från frikadellerna)
- 4-5 kvistar färsk timjan
- Salt, peppar
Blanda lammfärsk, hackad persilja, timjan, riven vitlök och äggulor. Salta, peppra och rulla små köttbullar med fuktade händer. Koka upp grönsaksbuljong. Sjud frikadellerna drygt 5 minuter i buljongen. Ta upp frikadellerna och sila buljongen.
Skala och skär potatisen i små bitar. Strimla purjolöken. Dela blomkålen i små buketter. Fräs potatis och lök med smör i rymlig kastrull. Slå på grädde och buljongen från frikadellerna. Sjud soppan sakta under lock i 6-8 minuter. Lägg i blomkålsbuketterna, hackad timjan, salt och vitpeppar. Servera med lammfrikadeller.