Fiskrecept
- Laxsoppa
- Fiskgratäng med dill och räkor
- Rödspätta med spenatsås
- Lax med ädelossås
- Fiskfärsbiff med kräftsås
- Kokosräkor i röd curry
- Fisk under räktäcke
- Räkpaj
- Kokt torsk med brynt smör
- Laxbiffar
- Hummerfisk
- Kokt torsk med äggsås
- Cornflakesfisk
- Lax, tomatsaffran på spenat och quinoa
- Limelax
- Hel laxsida med teriyakisås
- Fisk med champagnesås
- Jennys fisksoppa
- Risotto med lax
Fiskfärsbiff med kräftsås
- 400 g vit fiskfilé
- 1 dl kräftstjärtar
- 2 ägg
- 2 msk potatismjöl
- 1 dl crème fraiche
- Salt, peppar
- 1 msk matfett
Kräftsås
- 1 dl crème fraiche
- 2 tsk hummerfond
- 1 dl kräftsjärtar
- 2 msk hackad dill
- Salt, peppar
Mixa fiskfilén med kräftstjärtar, ägg, potatismjöl och crème fraiche till en färs. Tillsätt salt och peppar. Stek på medelvärme ca 3 minuter per sida. Blanda crème fraiche, fond, kräftstjärtar och dill till såsen. Smaka av med salt och peppar. Servera med potatis/mos och gröna ärtor.
Kokosräkor i röd curry
- 400 g räkor utan skal
- 2 paprikor
- 100 g sockerärtor
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk smör
- 1 msk röd currypasta
- 1 hönsbuljongtärning
- 2 dl kokosmjölk
- 2 dl crème fraiche
- Lime + ris
Skär paprikan i bitar. Dela sockerärtorna på längden. Skala och hacka vitlöken. Fräs grönsakerna i smör i en wok. Rör ihop currypasta, smulad buljonträrning, kokosmjölk och crème fraiche. Låt räkorna fräsa med grönsakerna någon minut och häll på såsen. Låt allt koka upp. Servera med limeklyftor och jasminris.
Fiskgratäng med kaviar
- 400 g torskilé
- 200 g skalade räkor
- 4 msk majonnäs
- 4 msk hackad färsk dill
- 4 msk kaviar
- 2 dl grädde
- salt och svartpeppar
- 1 dl riven stark ost
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fiskfiléerna i en ugnsfast form och fördela räkorna över. Blanda majonnäs, dill, kaviar, grädde, salt och peppar i en skål. Häll blandningen över fisken och toppa med osten. Gratinera i 20 minuter.
Fisk under räktäcke
- 500 g torsk
- 250 g broccoli i buketter
- 1 röd paprika i bitar
- 200 g räkstuvning (t ex Abba)
- 50 g riven ost
Dela fisken i 4-5 cm breda bitar. Kika broccolin i en kastrull. Lägg broccoli och paprika ovanpå fisken. Bred på räkstuvning och toppa med riven ost. Stek i 225 grader i 15-20 minuter.
Räkpaj
Pajdeg:
- 2 dl sojamjöl
- 2 msk fiberhusk
- ½ dl dinkelsikt
- 100 g smör
- 1 msk mjöl
Fyllning:
- 1 kg oskalade räkor
- 3 ägg
- 3 dl grädde
- salt och svartpeppar
- ½ dl hackad dill
- 1 msk riven stark ost
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda sojamjöl, fiberhusk, dinkelsikt och smör i en bunke. Ställ kallt i ca 30 minuter. Tryck ut pajdegen med mjölet i en pajform och grädda i ca 10 minuter i mitten av ugnen.
Skala räkorna och lägg dem i pajskalet. Rör ihop ägg, grädde, salt och svartpeppar. Tillsätt dill och ost och häll äggsmeten över räkorna. Grädda i ugn i ca 25 minuter.
Kokt torsk med brynt smör
600 g benfri torskrygg
2 msk salt
100 g smör
4 msk riven pepparrot
1 dl skivade rädisor
Gnid in fisken med salt och låt den ligga ca 30 minuter. Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Skölj fisken och låt den sjuda i vattnet på svag värme tills innertemperaturen är 50 grader, 6-8 min. Smält smöret och låt det bli ljusbrunt. Servera fisken med smöret, riven pepparrot, rädisor och kokt potatis.
Lax i ädelostsås
- 300 g purjolök
- 3 morötter
- 80 g ädelost
- 2 dl mjölk
- 200 g rökt lax
- 150 g gurka
- Salt och peppar
- 250 g pasta – grön tagliatelle
Skiva purjolöken fint och skär morötterna i fina stavar. Fräs grönsakerna i margarin i en kastrull. Tillsätt ost och mjölk. Rör så att osten smälter. Skiva laxen fint och skär gurkan med osthyvel. Blanda lax och gurka. Tillsätt salt och peppar. Servera med pasta.
Laxbiffar
- 500 g laxfärs
- 500 g färs av sej eller gädda
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl ströbröd
- 2 ägg
- 1-2 dl crème fraiche
- Dill
- ½ krm cayennepeppar
- 1 krm vitpeppar
- 2 tsk salt
Ta bort ev. ben ur fisken, dela den i mindre bitar. Kör fisk och salt till färs i matberedare. Lägg i klyftor av lök och låt hacka med på slutet. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en slät smet. Obs! Kör inte för länge – då blir färsen sig i konsistensen. Forma små biffar och stek gyllenbruna på medelstark värme.
Servera med örtdressing (gräddfil + färska eller torkade örtkryddor) och potatis.
Fisk med champangesås
- Rödtunga el. Spättafilé
- Citronsaft vatten,ca ½ dl
- Räkor för garnering
Salta lite på filéerna och lägg dem hoprullade en smord form. Slå över citronvattnet. Koka
ugn med folie över,200-225 grader ca 20-25 min.
Slå bort vattnet.
- 4 dl créme fraiche
- 1½ fiskbuljongtärning
- ¼ krm cajennepeppar (ev. mer)
- 10 cl champange
Koka upp créme fraiche tillsammans med buljongen. Koka under orörning i 5 min. Smaka av med pepper. Hetta upp såsen.
Tillsätt vinet med ½-1 msk smör. Häll såsen över fisken. Servera med ris och gröna ärtor.
Laxsoppa
- 1 liter fiskbuljong
- 2 dl vispgrädde
- 4 medelstora potatisar i tärningar,ca 500g
- 200g färsk lax,skinnfri och benfri
- 1 dl hackade dill
- salt och peppar
Koka upp buljong och grädde. Tillsätt potatis och koka den mjuk,men med lite tuggmotstånd kvar. Smaka av soppan med salt och peppar. Skär laxen i tunna bitar,lägg ner dem i soppan och låt det koka upp. Tillsätt dillen. Klart! Gott med varma mackor till.
Hummerfisk
- 600g fiskfilé,tex torsk
- ½ tsk citronpeppar
- 2 dl creme fraiche
- ½ dl mjölk
- 1½ msk hummerfond,Touch of Taste
- ½ dl hackade färska örtkryddor
Skär fisken i bitar och krydda med citronpeppar. Vispa ihop créme fraiche, mjölk och hummerfond i en låg,vid panna. Låt koka upp och lägg i fisken. Låt allt sjuda under lock 5-6 min. Strö över kryddorna. Servera med potatis och smörfräst svamp blandat med spenat.
Fisk på grönsakspytt
- 600g torskfilé
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 2 paprikor
- 1 squash
- 1 purjolök
- smör
- 1 msk vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 tsk timjan
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 dl grädde
- färsk timjan/persilja
Skär paprika och squash i tärningar. Strimlad purjolöken. Fräs grönsakerna några minuter i smör i en traktörpanna. Strö över mjöl i salt och timjan. Häll på vinäger och grädde. Dela fisken i portionsbitar,salta och peppar. Lägg ner fisken i grönsakspytten. Låt den sjuda under lock 5-8 min. Strö över lite färsk timjan. Servera med potatis.
Kokt torsk med äggsås
- 2 paket djupfryst torsk (400g)
- 3½ msk salt
- 12 dl vatten
- 3 hårdkokta ägg
- fiskbuljong m. vin Touch of taste
- mjölk
- mjöl
- aromtkrydda
Dela torsken i ca 4 cm breda bitar. Det går enklast om den är halvtinad.
Koka upp vattnet med salt i en vid kastrull. Lägg i fiskbitarna.
Låt dem koka 4-6 min. Blanda till såsen,låt tjockna. Mosa äggen och
lägg i. Servera med kokt potatis och grönsaker.
Limelax
4 bitar ben och skinnfri laxfilé,ca 500g
1 tsk salt
1 tsk malen ingefära
1 tsk farinsocker
1 msk pressad lime
2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fisken i en smord ungssäker form. Krydda med
salt,ingefära,farinsocker,limesaft och finhackad vitlök. Häll över grädden.
Stek i mitten av ugnen ca 20 min.
Cornflakes-fisk
- 500g fiskfilé-tinad
- 4 msk rapsolja
- ½ dl ströbröd
- 3 dl cornflakes
- 2 krm salt
- 2 krm vitlökspulver
Blanda olja, ströbröd, cornflakes, salt och vitlökspulver. Bred det över fisken.
In i ugnen i 225 grader i 20 min.
Servera med potatis och skirat smör.
Hel laxsida med teyriakisås
- En hel laxsida
- Teyriakisås
- Japansk soja
- Pressad vitlök/vitlökspulver
- Riven ingefära/ingefärapulver
- Salt,Peppar
- Sambal Oelek
- Naturell yoghurt
- Lime
- Salt, peppar
In i ugnen i 150-175 grader i ca 30-40 min. Servera med ris och limesås.